The Hallion

The project involved the complete renovation, refurbishment and interior fit-out of a 19th century Grade B Listed Victorian townhouse in the historic heart of Glasgow. Extensive consultations with the city Planning Department and Conservation Department enabled a change of use to be implemented to convert the townhouse to mixed office and leisure use with corporate hospitality facilities.

The development featured commercial office space as well as a Members’ Lounge and Private Dining Spaces to support the conference facilities, which were orgnaised around a sky-lit conference room.

Existing architectural features were incorporated within the design, with a palette of rich materials chosen to enhance the atmosphere of the spaces created. This included dark granite, terrazzo, ebony wall panels and smoked European Oak. Light fittings by Italian modernist industrial designer Achille Castiglioni were used throughout adding a layer of rich European luxury to the often raw, stripped spaces.

New rooflights were installed in a double height internal hall, formerly used as a storage annexe, to create a dramatic centerpiece to the building. The space was conceived as a social heart to the new facility and contained areas for business meetings and social gatherings. A rich material palette combined with a carefully designed lighting strategy were employed to create a refined atmosphere suitable for corporate and social activities. Existing features were carefully renovated and highlighted within the design with new linings and fixed furniture elements precisely inserted. A range of space were provided that were designed to enable business and social activities to take place at different times of the day and week with the emphasis moving towards leisure use in the evenings and weekends to ensure the building was used nearly 24 hours a day, 7 days a week.